За първи път царевица е отглеждана от ацтеките и маите. Освен много вкусна, царевицата е и много хранителна, благодарение на високото си съдържание на фибри и хранителни вещества.


Консумацията на една царевица на ден може да осигури 18% от нужната за организма енергия. Фибрите в царевицата понижават нивото на лошия холестерол, облекчават запек, хемороиди, контролират нивото на кръвната захар и намаляват риска от рак на дебелото черво.


Съдържанието на фенолни фитохимикали има положителни ефекти при хипертония.


Освен важни хранителни вещества, царевицата е богат източник на протеини, липиди и витамини (вит.В1, вит.В5, вит.С).


Тиаминът (витамин В1) е важен за метаболит на въглехидратите в организма, а пантотеновата киселина (витамин В5), помага при физиологичните функции на тялото, особено когато тялото е под физически или емоционален стрес, помага за отделянето на хормони от надбъбречните жлези. Аскорбиновата киселина (витамин С) е важен елемент в борбата срещу редица заболявания, включително и обикновена настинка.


В царевицата се съдържа и фолиева киселина, която има съществено значение за образуването на нови клетки. Препоръчва се при бременност, поради функцията й да предотвратява появата на вродени дефекти.


Установено е, че царевицата е богат на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин.  Според специалисти, този каротиноид намалява риска от рак на белите дробове.


В малки количества в царевицата се съдържат калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, мазнини и захари.


Царевицата може да бъде третирана по много начини с цел консумация. Може да се пече, вари, пържи и суши, да се добавя към супи и яхнии, да се мели за брашно или нишесте.


Царевичното нишесте се използва в много козметични и фармацевтични продукти, успокоява кожни обриви, раздразнения и екземи.


Останалите части на царевицата като листата и косата също имат много полезни качества за здравето.
 

Съдържанието на вода в царевичните листа е много голямо, което ги прави мощен антиоксидант. Те могат да се варят и да се приготвят на супа или на салата.


Царевичната коса е богата на гликозиди, флавоноиди, полифеноли, горчиви вещества, мазнини, танин, етерично масло и други.


Чаят от царевична коса има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства. Помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм, предотвратява нощното напикаване при децата. Премахва подкожните мазнини и подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад.
 

Добавянето на царевицата в хранителния режими е не само вкусно, но и полезно за целия организъм.