Първа част на материала

 

Как да запазим блясъка в очите
При съвремения начин на живот – продължителен престой пред екраните, небалансирано хранене, неблагоприятни условия на околната среда, - да се запази жизнеността на погледа, така необходим при общуването, е почти непосилна, но не невъзможна, задача.


Необходимо е да отделите само малко време за грижа за очите. Първо, най-важното налага се профилактика на зрението.


За работещите пред екран
Съвременните екрани разполагат със защита, но все пак се поинтересувайте за  филтъра на вашия и ако е необходимо си осигурете по-добър. Очилата със защитен филтър независимо от екранния филтър, не са за пренебрегване и възвръщат стойността си.

 
За да се запази добрро зрението трябва да се спазват някои изисквания при работа през монитор, а именно разстоянието от екранана да не е по-малко от 30 см, за децата – 40 см.


Учениците от първи до 9 клас не бива да стоят повече от един час на компютър, като е задължително да почиват на всеки 10 минути по 5-10 минути. За учениците след 9 клас продължителността е съответно – 2 часа, с почивки от 5-10 минути на всеки 15-20.



Полезно е да отделяте 10-15 минути за почивка специално на очите през делничния ден. За тази цел изрежете картон с размерите на монитора със син, зелен или жълт цвят. Поставете го на разстояние 30-40 см от очите си и просто помечтайте, гледайки цвета разсеяно. Желателно е да можете да се отпусканете, в помещението за почивка да е тихо и спокойно.


Най-лесният начин да си починат очите е като се движи погледът от близки на отдалечени предмети. Повтаряйте на сеанс по десетина пъти.


При положение, че в края на работния ден това упражнение вече не помага е добре да се извърши консултация със специалист, който да препоръча подходящи мерки за разтоварване напрежението на очите.



Маски за свежи очи
Да се снеме напрежението на очите от продължителния работен ден ще помогнат пърченца краставица или картоф.
Кръгчетата се налагат върху затворените клепачи за 15 минути.
Освен това този метод освежава, охлажда и овлажнява кожата.



Срещу подутите и възпалените очите помага зеленият чай. Сложете пликчето чай във вряща вода за 1-2 минути, после оставате да престои за пет. Потупвайте областта около очите с чая или просто го наложете върху тях след като торбичката изстине. Срещу катаракта помага и редовното пиене на зелен чай. 


При червени очи помага билката Очанка (Euphrasia). Сварете 2 супени лъжици от сухата билка в 200 мл вода за 3 минути. След като отварата изстине потопете тампони в течността и ги наложете за няколко минути върху клепачите.



За вътрешен прием
За по-добра острота на зрението в сумрачните часове помага настойката от боровинки. Препоръчват се по 30 капки три пъти на ден. Подобен ефект се получава при прием и на настойка от черница.


За профилактика на заболявания на очите и за подобряване на зрението е препоръчително да се изпива по 1 чаша сок от моркови на ден или да се хапват сурови моркови. За по-добро усвояване на витамините консумирайте сока или морковите с малко зехтин.



Гимнастика за добро зрение


  • Със събуждането затворете силно очите и ги отворете рязко. Повторете 4-6 пъти, след което мигайте бързо 12-15 пъти.
  • За отпускане на мускулите на врата правете упражнението „писане с върха на носа“. Препоръчително е при усещане на болка във врата.
  • След силно и продължително напрягане на очите, веждите се усещат тежки. Помага, ако вдигнете веждите, така че да почувствате дърпане към горната част на ушите. Направете го веднъж-два пъти. На третия път се опитайте да получите същото усещане без да повдигате веждите. Когато постигнете това, ще усетите лекота и облекчение на очите.
  • Не забравяйте през деня да мигате често.
  • Масажирайте кръга на очите, водейки се по ръба на костта.
  • Често съзерцавайте зеленината в природата.



Упражненията за очите са много. Важно е да поберете тези, които не ви затрудняват да изпълнявате и чувствате облекчение след извършването им. За да са действително ефикасни, се налага да ги извършвате системно, с желание и положителна нагласа.