Натуралният шоколад може да бъде от полза в малки количества за понижаване на холестерола. Специалисти от Унивеситета Илиноис освен това наблюдават и понижение на систоличното артериално налягане при неговата консумация. Смята се, че ефектът върху холестерола се дължи на растителните стероли, съдържащи се в шоколадовите блокчета, а този върху налягането - на флавоноидите. Това сочи статия в елитното списание Journal of Nutrition.
Научният Консултатитвен Съвет Марс, председател на който е проф. Джон Ердман, е похарчил милиони долари за изследване биологичния ефект на флавоноидите в какаото и разучаване подхода за запазването му по време на рафинизацията. 49 лица са били включени в двойно сляпо, плацебо-контролирано кръстосано проучване. Участниците са получавали два вида продукт - един със стероли и един без, в продължение на четири седмици. Следени са холестерола, кръвното налягане, телесната маса и други рискови за сърдечно съдовата система фактори, при което са наблюдавани споменатите резултати.
Шоколадът понижава холестерола
Puls.bg
|
| 0
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
Коментари (0)
Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.
Няма изказани коментари.
Още от Хранене
Какви са оплакванията при проблеми с храненето?
Какъв хранителен режим е полезен за по-възрастните?
Да не прекарваме празниците, сякаш са създадени за хранене.
Спанакът съдържа антиоксидант, известен като...
Centrum Men хранителни добавки витамини и минерали, таблетки, 30 бр. | Центрум
22.96 лв.
28.70 лв.
Centrum Silver 50+ Men хранителни добавки витамини и минерали, таблетки, 30 бр. | Центрум
26.32 лв.
32.90 лв.
Centrum Silver 50+ Women хранителни добавки витамини и минерали, таблетки, 30 бр. | Центрум
26.32 лв.
32.90 лв.