Натуралният шоколад може да бъде от полза в малки количества за понижаване на холестерола. Специалисти от Унивеситета Илиноис освен това наблюдават и понижение на систоличното артериално налягане при неговата консумация. Смята се, че ефектът върху холестерола се дължи на растителните стероли, съдържащи се в шоколадовите блокчета, а този върху налягането - на флавоноидите. Това сочи статия в елитното списание Journal of Nutrition.

Научният Консултатитвен Съвет Марс, председател на който е проф. Джон Ердман, е похарчил милиони долари за изследване биологичния ефект на флавоноидите в какаото и разучаване подхода за запазването му по време на рафинизацията. 49 лица са били включени в двойно сляпо, плацебо-контролирано кръстосано проучване. Участниците са получавали два вида продукт - един със стероли и един без, в продължение на четири седмици. Следени са холестерола, кръвното налягане, телесната маса и други рискови за сърдечно съдовата система фактори, при което са наблюдавани споменатите резултати.