Жен-шенът или "коренът на живота" е използван още в древността в китайската медицина за лечението на различни заболявания.



Съществуват различни и многобройни видове от билката. Сибирският жен-шен расте в плодородни почви и се среща главно в Източна Русия и Северна Япония.


Използва се за подобряване концентрацията, намаляване на стреса, увеличаване на физическата активност.


Сибирския жен-шен подсилва защитните функции на организма, предпазва клетките от намалено количество кислород, подобрява оросяването на мозъка, подсилва потентността и предпазва от гъбични инфекции на гениталите.


Благодарение на активните си съединения, глюкозиди и полизахариди, Сибирският жен-шен има силно имуностимулираща функция - увеличава образуването на Т-лимфоцити. Те помагат за откриването и унищожаването на чуждите антитела в организма. По този начин билката предпазва от микробни и вирусни инфекции.


Алкохолният екстракт от корена на жен-шена се използва за нормализиране обмяната на веществата и ендокринните функции и служи като антидот на токсини.


Приемът на  билката може да подобри остротата на зрението и слуха. Препоръчително е да се проведе консултация със специалист, който да определи подходящата доза според състоянието.