Таблетка, създадена от протеин, който се намира в домашната прах, може да направи революция в лечението на астма.

Хапчето, което се топи под езика, „пренастройва“ имунната система, така че да не се стигне до свръхреакция при контакт с акарите, които се намират в домашната прах. Те са сред основните виновници за астматичните пристъпи.  

Ранните изследвания показват, че пациентите, които приемат таблетката всеки ден, значително намаляват употребата на инхалаторни стероиди.

Акарите в домашната прах са паякообразни същества, по-малки от половин милиметър дълги, с белезникав цвят. Благоприятните условия за тяхното съществуване са тъмните и влажни места, при температура 25 градуса по Целзий.

Тъй като се хранят с мъртвите кожни клетки, акарите се събират основно в матраци, възглавници, дрехи, килими, тапицирани седалки и дори в меки играчки.

Техните фекалии съдържат протеин, който при допир или вдишване провокира имунната система да започне да произвежда антитела, които предизвикват освобождаване на големи количества хистамин.

NEWS_MORE_BOX

 

Хистаминът причинява подуване и дразнене на дихателните пътища, води до затруднения в дишането и астматични пристъпи.

Хората, които са чувствителни към домашните акари, трябва да вземат предпазни мерки, включително и да замразяват веднъж месечно плюшените играчки, за да се унищожат акарите.

Ежедневният прием на таблетката обаче може да бъде по-практичното решение. Това е вид имунотерапия, при която чрез редовно излагане на организма на малки количества от протеина, се "обучава" да реагира адекватно.

Проведеното изследване включва 600 души, страдащи от астма, които са алергични към акарите в домашната прах. Резултатите сочат, че един на всеки трима от тези, които приемат таблетката, са в състояние да спрат употребата на инхалаторни стероиди.