През последните 10 години броят на хората със стомашни проблеми в България се е увеличил почти двойно, констатират наблюдаващите от Световната здравна организация. Това се дължи на храните с лошо качество, които българинът консумира, на пълните с химикали и бои напитки и сокове.
Това неприятно чувство се появява поради тръгването на стомашни ензими и киселини от стомаха, които по принцип трябва да са към хранопровода. Процесът много прилича на излизащата вода от канализацията на мивката, когато е препълнена. Стомашните киселини предизвикват дискомфорт и чувство на парене, най-често в горната част на стомаха и в областта зад гръдната кост. Парещото усещане е предизвикано от контакта между солната киселина, произвеждана от стомаха, и чувствителната обвивка на хранопровода - структурата с форма на тръба, която свързва устата със стомаха.<br /> <br /> Стомашните киселини често са причинени от рефлукс (или обратно връщане) на стомашната киселина в хранопровода. Това обикновено се случва, когато долният езофагеален сфинктер (ДЕС) - естествената клапа, която пази солната киселина в стомаха и далеч от хранопровода - се е отпуснала или не работи добре. Когато функционира нормално, ДЕС се отваря като врата, позволяваща на храната да постъпи в стомаха, но не є позволява да се връща в другата посока. Въпреки това, понякога ДЕС се отпуска и позволява на стомашната киселина да се върне нагоре към хранопровода. Това отпускане излага хранопровода на вредното действие на солната киселина в стомаха. Лекарите наричат това гастроезофагеален рефлукс.<br /> <br /> В този случай диетата и начинът на живот са от основно значение за защита от тях. Целта е да се предпазите, като ги задържите в стомаха.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Какво трябва да се прави в такива случаи?<br /> </strong></span><br /> В началото трябва да се приемат по-малки количества храна. По-големите дози пълнят стомаха за няколко часа, което повишава риска от поява на гореспоменатите симптоми. Същото количество храна може да бъде консумирано и на по-малки порции на 3 и дори 4 пъти дневно.<br /> <br /> Нужно е спокойствие по време на ядене и по възможност между храненията. Стресът повишава производството на стомашна киселина, така че направете храненето приятно и успокояващо преживяване. <br /> <br /> Седнете и се хранете бавно. Сдъвквайте храната добре. Пуснете си успокояваща музика. <br /> <br /> Релаксиращите терапии като дълбоко дишане, медитация, масаж или йога могат да помогнат за предпазване или успокоение на стомашните киселини.<br /> <br /> След ядене е добре известно време да останете прави.<br /> <br /> Не се навеждайте или свивайте, не вдигайте тежки предмети. <br /> <br /> Избягвайте ядене до 3 часа преди лягане.<br /> <br /> Ако трябва да отслабнете - постарайте се, щом се налага. Излишните килограми засилват натиска към стомаха и може да изтласкат киселина към хранопровода. Избягвайте стегнатите колани и дрехи, които ви натискат стомаха. Избягвайте лютото. Някои храни увеличават производството на стомашна киселина и забавят изпразването на стомаха от съдържащата се в него храна. Консумирайте с повишено внимание силно подправени храни като:<br /> <ul> <li>домати и доматено пюре;</li> <li>по-мазните храни;</li> <li>чесън, лук и мляко;</li> <li>газирани напитки, кафе, чай, алкохол.<br /> <br /> Списъкът включва и неща, с които сме свикнали, но ще забележите подобрението, ако успеете да се приборите поне снякои от тях. Задължително е да спрете и пушенето. Никотинът също стимулира стомашната киселина. Повишава и способността на тялото да я съхранява. Да не говорим за различните вредни последствия от тютюнопушенето, които нямат нищо общо със стомаха. Така че, ако можете да го спрете сега, не се бавете. Дъвката също може да помогне. Дъвченето повишава слюноотделянето, успокоява хранопровода, измива го от киселината и я връща обратно в стомаха.</li> </ul> <br /> Спете на висока възглавница. Ако имате проблем с киселините вечерно време, просто спете на по-висока възглавница, но в границата на допустимото, за да не присвивате стомаха си. Не забравяйте, че трябва да спортувате. Изчакайте поне 2 часа след ядене, преди да започнете сериозни физически упражнения, давайки на стомаха достатъчно време, за да се изпразни от съдържанието си. След това е добре да се поразходите, за да може да се ускори процесът на храносмилането.<br /> <br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Защо стомашните сокове дразнят хранопровода?<br /> </strong></span><br /> Соковете, произвеждани в стомаха, които помагат за разграждането на храната, съдържат силна солна киселина. Въпреки че стомахът има естествена защита срещу тази киселина, хранопроводът и неговата лигавица нямат същите защитни качества както стомаха. Така, когато киселинното стомашно съдържимо влезе в контакт с хранопровода, неговата обвивка или лигавица може да се раздразни или увреди, което води до усещане, познато като стомашни киселини.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Внимание!<br /> </strong></span>Ако е необходимо, консултирайте се с лекар за медикаментите, които приемате. Лекарствата могат да предразполагат към връщане на киселини като аспирина и различни нестероидни средства, противозачатъчни хапчета, хормонални терапии, наркотици, антидепресанти и някои медикаменти против астма.<br /> <br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Храните, които предизвикват проблеми<br /> </strong></span><br /> Всички хора, които страдат от киселини в стомаха, приемат един или няколко вида храни, които причиняват оплакванията им. Тези храни или дразнят лигавицата на стомаха, или отпускат долния езофагеален сфинктер (ДЕС). Работата на ДЕС е да се затвори напълно, след като храните преминат от хранопровода в стомаха. За съжаление някои храни, като шоколада например, отпускат сфинктера, което позволява на стомашните киселини да се отдръпнат назад и да наранят деликатните тъкани на хранопровода.<br /> <br /> Портокаловият сок е една от тези напитки, които страдащите от киселини задължително трябва да премахнат от менюто си. За съжаление по този начин те се лишават от добър източник на витамин C, фолиева киселина и калий.<br /> <br /> Кафето помага на повечето хора да започнат деня си. Но и то може да причини проблеми, тъй като кофеинът дразни вътрешността на стомаха, което увеличава производството на киселини. Дори безкофеиновото кафе може да доведе до същия проблем. <br /> <br /> Шоколадът, учудващо за много хора, е постоянен причинител на киселини. Той съдържа и теобромин, съединение, което се среща в много растения, като какаото и чая, което е една от причините за увеличаването на съдържанието на киселините в стомаха.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Внимание!<br /> </strong></span>Алкохолът е &ldquo;двойно зло&rdquo; за страдащите от киселини, тъй като той често се консумира с други продукти, които предизвикват киселини, като например доматен сок и газирани напитки. Той също стимулира увеличаването на киселините, което създава сериозни проблеми.<br /> <br /> Помнете, че газираните напитки предизвикват газове и оригване при много хора. Когато човек се оригне, малка част от смляната в стомаха храна се връща към хранопровода, което може да доведе до киселини и парене зад гръдната кост. Успокояването на киселините изисква няколко промени в начина на живот: диета, физически упражнения и намаляване на стреса. Независимо дали вашите киселини се повлияват от вино или кафе, храните с ниско киселинно съдържание са добро решение.