Папая за добро храносмилане

Препоръчваме ви:

 

 

Папая, Carica papaya, е тропическо дърво с височина над 6 метра, което дава плод с името папая. Точният му произход не е известен, но за негова родина се счита районът на Южно Мексико и Централна Америка, като е било култивирано още преди пристигането на европейските колонизатори на континента. Вкусът на папаята е между пъпеш и праскова. Неузрелите плодове, листата и стеблото на дървото съдържат млечнобял латекс, който е много важна суровина. Интересно е, че в тропическите области хората консумират папаята като плод и като зеленчук. Когато тя е зелена, месото й се настъргва за салата и се яде като зеленчук, а когато пожълтее семената се премахват и се яде като плод.

Папаята е много богата на минералите калций, калий, мед, цинк, магнезий, желязо и фосфор и витамините А, В, С, D, Е. Латексът в неузрелите плодове съдържа ензимите папаин и химопапаин. Откриват се в плода и фитоестрогени.

Интересно за папаята
– Папаята съдържа с 30% повече витамин С, както и 50% повече калий от портокала, въпреки че съдържа по-малко калории. Папаята съдържа 10 пъти повече витамин С и два пъти повече калий от ябълките
– Количеството на витамин Е в папаята е четири пъти по-голямо, отколкото в ябълките и портокалите
– Папаята е много полезен здравословен източник на целулоза, витамините А и Е, лутеин и ликопен
– Папаята има изключително добро влияние върху лигавицата на стомаха, като облекчава раздразненията
– Тя се счита за много полезна за профилактика на ставни нарушения и заболявания. Може да се консумира от хора, които използват аспирин за предотвратяване на заболявания на кръвоносната система
– Папаята се препоръчва често на хора, които ползват стероиди.

Папаинът е основното действащо вещество в папаята. Той има действие, подобно на ензимите, които са изработвани от организма и затова се нарича растителен пепсин. Има способността да запазва своята активност както в кисела, така и в алкална среда. Той помага при лечение на язви, сваля високата температура, намалява отоците и спомага за заздравяването на рани след операция. Подобрява храносмилането, особено при затруднено смилане на белтъчна храна, като разгражда белтъците до аминокиселини. Има още фибринолитично, болкоуспокояващо, антитромботично и противовъзпалително действие. Растителният лизозим, който се получава от сока на дървото има противомикробни и противовъзпалителни свойства, унищожава редица бактерии, вируси и гъбички. Също така регулира метаболитните и имунните процеси. Папаята помага за пречистване на тялото от отрови като подобрява тяхното изхвърляне. Има нисък гликемичен лоудинг -2 и умерен гликемичен индекс – 59.

Ако имате алергия към латекс трябва да подходите с повишено внимание към консумацията на папая. Консумирането в големи количества може да доведе до хиперкаторинемия – оцветяване на кожата в жълто-оранжево заради повишения каротин. Консумацията на големи количества семена на папая може да доведе до отравяне с карпатин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *