zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои храни намаляват риска от уроинфекции



Някои храни намаляват риска от уроинфекции

Наистина! Има храни, предпазващи от инфекции на уринарния тракт.

28 януари 2013, здраве.bg

Инфекциите на уринарния тракт са бактериални инфекции на пикочния мехур. Ешерихия коли е типът бактерии, които са най-честият причинител на този тип инфекции, които са по-разпространени при жените, отколкото при мъжете.

Най-често срещаният проблем в следствие на уроинфекции е възпалението на уретрата или пикочния мехур. Комбинираните симптоми на инфекцията се изразяват в често уриниране, дискомфорт, болки в гърба, сърбеж около уретрата, висока температура и понякога гадене.

Инфекциите на уринарния тракт са често срещани при някои хора поради специфични причини, като тези чести прояви на заболяването могат да доведат до по-тежък случай на инфектиране на бъбреците и други важни органи.

Уроинфекциите възникват в следствие на конкретни състояния като например сексуален контакт без предпазни мерки, бременност, менопауза и разширяване на простатата при мъжете. Проблемът трябва да се лекува навреме - за да си възвърнем здравия и безопасен начин на живот.

Като цяло симптомите на уроинфекциите се лекуват с антибиотици (ампицилин, ципрофлоксацин и др.), но по-големите дози от тези медикаменти причиняват формиране на антитела (антибиотична резистентност) и ефектът от тях постепенно намалява. При някои пациенти пък антибиотиците предизвикват чести странични ефекти като гъбички и диария.

За да сме сигурни, че сме взели всички предпазни мерки, трябва да обърнем внимание и на диетата си, като наблегнем на някои храни и напитки, които ще ни помогнат да се предпазим от уроинфекции:

Сокове от червени и сини боровинки

Много изследвания доказват, че червените и сините боровинки са най-добрите храни, които ще ни помогнат да се справим с честите инфекции на уринарния тракт. Специалистите препоръчват ежедневен прием на пресни сокове от тези дребни горски плодове, за да преодолеем неприятните симптоми.

Червените и сините боровинки спират растежа и развитието на бактериите по тъканите на пикочния мехур...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.