Ако през октомври и декември приемаш сироп от черен бъз бъз, през цялата зима няма да се разболееш, казват опитните билкари.

Със сигурност в това имуностимулиращо действие на плодчетата на бъза (Sambucus nigra) наистина голям потенциал. Интересно в традиционното производство на сироп от черен бъз, че той се вари дълго. Знае се, че тъмнолилавите антоциани (на които плодчетата дължат характерния си цвят) се извличат при дълга термична обработка, при която активните вещества на бъза стават усвоими за нашето храносмилане. В миналото дори рецептата е включвала и добавяне на ром, тъй като алкохолът прави лигавиците по-пропускливи и това улеснява поемането на ценните вещества на бъза, обяснява Карин Бухарт, член на Европейското дружество по лечебно изкуство.

Рецепта 1: Греян бъз

200-300 гр. плодчета от бъз, 2 литра вода, 800 гр. захар, 250 мл. ром, ванилия, цейлонска канела и карамфил.

Плодчетата се варят 60 мин. във водата и след това се прецеждат. Към тях се прибавят захар и подправки, като получената смес ври още 30 мин. Накрая се прибавя ром и получения греян бъз се пълни в тъмни шишета.

Като се залее с гореща вода греяният бъз става готов за пиене. Може също да се използва за подслаждане на билков или плодов чай.

Черният бъз е много подходящ и при кожни проблеми, обяснява австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог blog.kraeuterpfarrer.at

Рецепта 2: Бъз, оцет и мед

Пригответе цветчета от бъз, оцет и мед. В качествен плодов или винен оцет е добре да се накиснат (както други много лековити билки), така и цветчета от бъз. От получената смес вземаме 2 суп.л. (пълни), смесваме ги с 1 ч.л. мед и добавяме 125 мл вода. Полученият разтвор става като мехлем, който е подходящ при различни кожни проблеми. Подходящ е да се втрива в засегнатите участъци.

От къде да купим черен бъз?

Сироп от черен бъз, както и изсушени плодове от черен бъз можете да намерите в "Здравница".

Можете да направите Вашата поръчка онлайн. "Здравница" доставя своите продукти до всяка точка на България и Европа.

Продукти от черен бъз можете да закупите и на място в търговските обекти на "Здравница":

Здравословен магазин "Здравница"
гр. София, ул. Неофит Рилски 23, тел.: 02 483 73 42

Здравословен магазин "Здравница"
гр. София, ул. Одрин 74, тел.: 02 423 09 14