Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мляко от крава издоено през нощта лекува безсъние
20 Януари 2011
Млякото, добито през нощта от кравите, докато те са окъпани в червеникава светлина, може да разреши проблемите, свързани с безсънието

Доенето на крави през нощта лекува безсънието. Това обяви германската фирма "Кристали от нощно мляко", цитирана от Франс прес.

Според фирмата млякото, добито през нощта от кравите, докато те са окъпани в червеникава светлина, би могло да разреши проблемите, свързани с безсънието, от което само в Германия страдат 1 милион души, съобщава БТА. Фирмата дори е разработила метод за производството на мляко, в което съдържанието на мелатонин, "хормона на съня", е увеличено 25 пъти.

За целта кравите се излагат на действието на червена светлина през нощта, която благоприятства съня им и тяхното собствено производство на мелатонин. Кравите са подложени освен това и на специален хранителен режим, богат на люцерна, която също благоприятства производството на мелатонин. След това животните се доят между 2 и 4 часа сутринта и така се добива много богато на мелатонин мляко. Този хормон е много ценен в борбата с безсънието, причинено, например, от часовата разлика.

В много европейски страни, сред които и Германия, той обаче се изписва с рецепта, докато в САЩ се продава свободно. От това "нощно мляко", богато на мелатонин, германската фирма е извлякла посредством процес на замразяване кристали, а после ги е пуснала в продажба в аптеките, като един кристал съдържа 9 грама "нощно мляко". Смесено с чаша краве мляко или с кисело мляко един час преди лягане, едно такова кристалче гарантира възможно най-спокоен сън, разказа говорителят на фирмата Кай Опел по време на селкостопанското изложение Зелена седмица в Берлин.

Продуктът "кристали срещу безсънието" на фирмата е смятан за хранителна стока и поради тази причина се продава в Германия без рецепта. Той се предлага в кутии по 16 кристали, продавани за близо 25 евро. Фирмата обяви, че го е пуснала в продажба още през април 2010 г., но първо го е предлагала само по интернет. После той се е появил и в търговската мрежа и от октомври приходите на фирмата са се удвоили донякъде и заради него.

Кристалите със сънотворни способности са произвеждани от 1000 крави от ферма в Бранденбург, недалеч от Берлин.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.