Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шипката се пие срещу пролетна умора

От шипката се използват узрелите плодове. Тя подобрява окислително-редукционните процеси в клетките, уплътнява капилярите, има холагонно, диуретично и адстрингентно действие. Използва се при хипо- и авитаминоза (скорбут), при пролетна умора, състояния след тежко боледуване. Подкрепя защитните сели на организма, повишава жизнения тонус, активират обмяната на веществата. Прилага се при кръвотечение. Препоръчва се като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания. Приложение: влиза в състава на редица билкови продукти, добавки към храната и билкови чайове.

Прилагат се и като отвара и запарки – супени лъжици плодове се заливат с 500 мл. вряща вода, оставят се да врят 10 минути в затворен съд. За по-силен екстракт е добре отварата да престои 12 часа, след което се приема по 1 кафена чаша 3 пъти дневно. Шипките се използват и за приготвяне на мармалад и шипково вино. Противопоказания: Странични действия и противопоказания не са описани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *