Симптомите на анемията са отпадналост, умора и притъмняване пред очит. Яжте повече зеленчуци и болестта ще си отиде
<em>И да лекуваме анемията, и да не я лекуваме - тя ще мине. Това е широко разпространено мнение, което обаче е съвсем погрешно. Думата анемия всъщност означава &ldquo;без кръв&rdquo;. Тя не бива да се разбира буквално, т.е., че не ни достига кръв - просто е намалено количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин в нея. Анемията е едно от най-честите заболявания на кръвта, което засяга хората. Медицината познава над 10 вида, сред тях са сърповидната, таласемията и хемополиетичната. При всички нивото на еритроцитите в организма е ниско. Това е много опасно, защото няма достатъчно хемоглобин, който да снабдява клетките и тъканите с кислород. Липсата му уврежда органите и може да доведе до инфаркт и смърт. </em><br /> <br /> Умората е най-характерният симптом на анемията. На засегнатите хора е трудно да вършат дори рутинните задачи, които преди не са забелязвали. Липса на дъх, пребледняване, главоболие и замайване са сред другите характерни признаци на болестта. Причината за всички тях е усилената работа на сърцето, което се опитва да помпа повече кръв, за да компенсира липсата на кислород в нея. По тази причина сърцето може да се увреди.<br /> <br /> Има повече от десет вида анемия. Съпътстват я задух и замайване.<br /> <span style="color: #800000"><u><strong><br /> ... Как трябва да се храня</strong></u></span><br /> <br /> Анемията е най-често срещаното заболяване на кръвта и е породена от потребност от допълнителен хемоглобин вследствие на бърз растеж или кръвозагуба. Без необходимото количество желязо организмът не може да произвежда достатъчно хемоглобин. Понякога желязодефицитната анемия се лекува чрез промяна в хранителния режим. Ако сте в добро здравословно състояние и се храните правилно, рискът от развитие на тежка желязодефицитна анемия е минимален. Но при силна и продължителна кръвозагуба е необходима специална диета с богати на желязо храни.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>Какви храни се препоръчват: </strong></u></span><br /> <br /> - Яжте храни, богати на желязо, мед и витамин С. Такива са тъмнозелените зеленчуци, сиренето, яйцата, морските продукти и рибата.<br /> <br /> - Включвайте в менюто си черен дроб, крехко говеждо и овнешко месо, риба, яйчен жълтък, сушени плодове, соеви продукти и меласа.<br /> <br /> - Приемайте големи количества лук, чесън, фасул, грах, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци (без спанак) и билки (поточарка, магданоз, коприва, листа от кориандър и глухарче).<br /> <br /> - Употребявайте храни, богати на витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо от организма. Добре е при хранене да изпивате по една чаша портокалов сок.<br /> <br /> - Може да увеличите съдържанието на желязо в кисели храни, например в доматения сос, като ги приготвяте в железен тиган. Така храната се обогатява с желязо. <br /> <br /> <em><strong>Впрочем!<br /> Анемията се лекува с антибиотици и хормони. При някои видове анемия могат да се използват антиботици, които да потиснат инфекцията в организма. </strong></em><br /> <br /> При други се дават хормонални препарати, които да заместят липсата на еритропоетин. Възможно е да се стигне и до преливане на кръв. В най-тежките случаи пък се налага костна трансплантация или присаждане на стволови клетки.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>... Кои са основните причини за появата на болестта</strong></u></span><br /> <br /> Причините за появата на анемия са три. Най-честата е загубата на кръв. Това може да се дължи на тежка менструация, кървене в храносмилателния или пикочния тракт, травма или рак. По-ниското производство на еритроцити е другата причина за анемията. Това може да се дължи на лоша диета или неправилно хранене, при които липсват желязо, фолиева киселина, витамин В12. Бъбречната недостатъчност също може да понижи производството на еритроцити в кръвта. Причината е, че тогава намалява производството на еритропоетин, който стимулира синтеза на червените телца от костния мозък. До подобен резултат водят и ракът, някои инфекции или радиоактивното лечение. Бременността също може да доведе до анемия. Тогава майката може да не успее да произвежда достатъчно еритроцити за себе си и за плода. Повишеното унищожаване на червените телца е третата причина за появата на анемия. Този процес може да се дължи на гените. Сред наследствените заболявания са сърповидната анемия и таласемията. Дефицитът на ензима С6Р0, който пази еритроцитите от разрушителното въздействие на химичните вещества, също води до проблема. Липсата му е характерна за Африка, Средиземноморието и Южна Азия. При хемолитичната анемия собствената имунна система на човека атакува и убива еритроцитите.<br /> <br /> <em><strong>Внимание!<br /> Анемията се диагностицира не само по симптомите, но и чрез кръвни тестове. Те показват нивото на хемоглобина. Нормалните стойности на белтъка са около 11-15. По-ниските стойности означават, че човек има анемия. Друг показател е нивото на хематокрита. То дава информация за това колко са еритроцитите в кръвта. Нормално те заемат около 32-43% от течността.</strong></em><br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><em>Запомнете! <br /> </em></u></span><br /> <span style="color: #800000"><u><strong>Мръсните ръце водят до куп болести</strong></u></span><br /> <br /> Още от детството ни преследва фразата: &ldquo;Измий си ръцете, преди да седнеш на масата!&rdquo; И ние свято изпълняваме този ритуал, без да се замисляме защо трябва да го правим и по какъв начин влияе на &ldquo;епидемологичната&rdquo; обстановка в организма ни.<br /> <br /> Най-мръсната част от тялото ни: природата така ни е устроила, че ръцете ни са най-контактната част от тялото ни. С юмрук вляво поваляме противника си в нокаут, с края на пръстите си леко докосваме косата на малкото си момиченце, с уверено движение отваряме вратата пред красива дама... И още най-малко 5000 манипулации на ден. Затова ръцете се измърсяват много по-често, отколкото всички други части на тялото.<br /> <br /> Убийственият коктейл: какво е мръсотията? Това е коктейл от прах и органични химически вещества, бактерии, вируси и др. Калта в големия град (например натрупала се върху &ldquo;чистата&rdquo; дръжка в автобуса), е много &ldquo;по-богата&rdquo; по състав от най-смелите ни очаквания. Всеки следващ пътник дава своя принос за обогатяване на патогенните микроорганизми.<br /> <br /> Сами за себе си санитарен контрол: след като сте пътували в метрото или десет пъти сте отворили и затворили вратата на кабинета си, вече сте станали &ldquo;горд&rdquo; собственик на богат асортимент от микроорганизми. За да предотвратим попадането им с храната в стомаха, още от деца знаем, че трябва винаги да си мием ръцете преди хранене. Със сапун. Препоръчително е с антибактериален. Това е първото правило за защита срещу чревни инфекции.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>Закон за стомашно-чревната безопасност<br /> </strong></u></span><br /> И как още можем да защитим близките си от вездесъщите и така неприятни чревни инфекции? По принцип всички тези мерки са добре известни и записани в най-различни медицински заповеди и инструкции. Днес основа за &ldquo;стомашно-чревната&rdquo; ни сигурност е спазване на правилата за санитарна и епидемиологична безопасност.<br /> <br /> Ясно е, че продуктите трябва да се закупят колкото се може по-пресни. Петна, следи от гниене и други признаци на &ldquo;залежаване&rdquo; на стоката върху кората на плодовете и зеленчуци откровено казва на купувача: &ldquo;Махни се от щанда!&rdquo; С рибата, месото и птиците нещата стоят по същия начин - никакви петна, позеленяване и т.н. не трябва да се скрият от зорките ви очи на купувач.<br /> <br /> <em><strong>Внимание!<br /> Суровоядството (консумацията на продукти, без топлинна обработка) със сигурност има право да съществува. Но само когато продуктите на масата идват от собствената ви градина. В останалите случаи храната трябва да се готви. В процеса на приготвянето и патогените организми се унищожават, при условие че всички части на продукта се загряват до 70 градуса. Така че, ако месото около костите е останало сурово - върнете го обратно на огъня.</strong></em><br /> <br /> Една от най-неприятните чревни инфекции е салмонелозата. Причинителят й е много устойчив, затова при готвенето на малко парче месо се изисква не по-малко от 1 час термична обработка, за да се убие салмонелата. За приготвянето на по-голямо парче ще са ви нужни 1,5-2 часа! &ldquo;Не- проверените&rdquo; яйца е по-добре да ги приготвяте твърдо сварени, като ги варите поне 15 минути, а яйцата по панагюрски и на очи по-добре дайте на най-големия си враг!<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>Чистата вода е гаранция за здраве<br /> </strong></u></span><br /> Причина за чревни инфекции често става и &ldquo;лошата&rdquo; вода. Стандартна препоръка е да се пие само преварена вода. При кипенето загиват най-патогенните организми (но, не всички). Така че пълна гаранция този метод не може да ви даде. Филтрираната вода е в следващия клас на сигурност, а &ldquo;първокласна&rdquo; в тази класация е бутилираната вода от природни кладенци, преминали сертификация.