Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Яжте банани и орехи срещу депресия

Яжте банани и орехи срещу депресия

Банани

Ако се чувствате депресирани, вместо да се тъпчете с лекарства, се доверете на естествените природни антидепресанти. Учените от белгийския Институт по опазване на здравето твърдят, че трите най-добри алтернативи на медикаментите срещу депресия са бананите, орехите и шоколадът.

"Някои храни съдържат голямо количество хормони, които увеличават проводимостта на нервните импулси. Ако човек ги предпочита и те често присъстват в диетата му, той става по-податлив на депресията. А тялото само търси начин да се лекува", казват белгийските специалисти, цитирани от РИА "Новости".

Шоколад

И лечението ще е повече от успешно чрез алтернативните антидепресанти шоколад, банан и орехи.

Бананите, например, съдържат триптофан. Триптофанът е незаменима аминокиселина, има антидепресантното действие. Триптофанът се съдържа още в шоколада, във фурмите, млякото, сиренето, пуешкото месо, рибата, фъстъците. Триптофан се превръща в серотонин, който създава усещане за щастие.

"Вземете Белгия, например. Тя е страна, в която депресиите, свързани с недостига на слънце, са често срещани. Ето защо неслучайно се смята за едно от местата, където е създаден шоколадът и в менюто на скандинавците бананите са всекидневие", допълват учените.

Орехи

Много изследвания са доказали връзката между начина на хранене и психичните разстройства. Дори има разработени диети, които се прилагат при подобни проблеми.

Медът в комбинация с орехите пък е от полза за повишаване на потентността, показват резултатите от британско изследване, цитирано от Би Би Си.

Учените съветват всеки ден да се приемат 2-3 часа преди сън по 100-ина грама орехи, разбъркани с лъжица мед. "Ефектът настъпва още след няколко дни", твърдят авторите на изследването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest