Ниският хемоглобин е нещо, с което се сблъскват много бременни. Обикновено лекарите препоръчват да се наблегне на храните, които съдържат повече желязо. Сред тях е и копривата.

Безвредна ли е обаче тя през деликатните девет месеца?


Ползите


Освен заради съдържанието си на желязо, копривата се препоръчва на бременните и заради способността си да облекчава крампите в мускулите. Тя подпомага работата на бъбреците и намалява болката при раждане заради високото си съдържание на калций.

Билката е лек и при друго често срещано страдание на бъдещите майки - хемороидите. Тя укрепва кръвоносните съдове и подобрява устойчивостта на вените. Освен това тя е и много полезна за майката и бебето - съдържа витамините А, С, Д, К, както и калций, натрий, фосфор, желязо и сяра.

Вреди

Както и повечето билки, копривата стимулира конкракциите. В древността акушерките са я препоръчвали като средство, предизвикващо аборт. В ранните месеци на бременността копривата може да ни подейства като маточен стимулант и да предизвика спонтанен аборт.

Добре е да се въздържате от употребата ѝ през бременността. След раждането обаче, можете да наблегнете на копривата. Тъй като тя е богата на витамин К, намалява кръвотечението и е особено полезна след раждането, когато много млади майки се борят с кръвоизливи. Според народната медицина тя увеличава и количеството кърма.