четвъртък, 25 юли 2013 г.

Запек през бременността


Запек при бременност
Запекът е често явление, особено у жени със седяща професия. В повечето случаи таблетките не оказват никакво влияние. Ако на­стъпи известно влошаване, препоръчват се повече движения, под­ходяща диета и меки слабителни средства да се преодолее това начално преходно състояние. При продължителен, задълбочаващ се запек при приемането на таблетки против запек и вземането на слабителни средства трябва да се предприема само след консултация с лекуващия лекар. Срещу запека трябва да се взимат мерки, не само защото е неприятен, но и защото може да причини инфекции на пикочните пътища.

Какво причинява запек при бременност
Запек при бременност е много често срещано явление по време на бременността, дори и у жени, които никога преди това не са страдали от запек.
Запекът при бременност е състояние в резултат нередовно движение на червата т.е. от ленивостта на червата. Също така основна роля изиграват и хормоналните промени. Обратно на разпространеното мнение, в случая запекът не се дължи на притискането на червата от увеличаващата се матка. Най-убедителното доказателство е, че той често се появява много преди мат­ката да нарасне и следователно преди да оказва какъвто и да било натиск.

Лечение на запек при бременност
Средствата против запек са много:
редовни гимнастически упражнения. Половин час ходене на ден често е достатъчно, за да се регулира дейността на червата;
трябва да се внимава с храненето. Да се ядат в достатъчно количе­ство листни зеленчуци (салата, спанак, лапад, маруля), плодове (осо­бено сливи, грозде, круши), млечни продукти (извара и кисело мляко). Да се яде типов хляб. Захарта да се замени с мед. Суровите или печени сливи без захар също са много полезни.
в определени часове трябва редовно да се посещава тоалетната, дори и при липса на естествена нужда.
ако сутрин след събуждане се изпие чаша пресен сок — портокалов през зимата, гроздов през лятото, а след четвърт час се закуси със смес от кафе и цикория, ефектът често е добър.
овесените ядки, смесени с мед, също дават отлични резултати.
накрая препоръчвам ви да пиете няколко пъти на ден голяма чаша вода, сутрин на гладно и между отделните хранения.

Няколко думи за разслабителните средства. Без страх можете да използвате свещички с глицерин. Разхлабителните медикаменти се взимат само по лекарско предписание. Някои от тях са много силни и могат да раздразнят червата. Важна е да предприемем нещо, а не да оставим нещата просто така.

Източник: bremennost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар