IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета срещу киселини

19 май 2013 06 00

Как да комбинирате правилно храните, така че да нямате проблеми със стомаха

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

На много хора, страдащи от киселинен рефлукс, болката и паренето зад гръдната кост може да попречи на техния нормален начин на живот. За тях е много важно да открият своя правилен хранителен режим, така че да не страдат от тези неприятни киселини.

Много често хората хабят време и енергия в последователни опити проба-грешка, за да разберат какво им понася най-добре на стомаха и какво влошава положението им. Има храни и напитки, които усложняват това състояние, но при повечето хора е индивидуално.

Все пак ви предлагаме една универсална диета, базирана на книгата "Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure", която избягва всички храни, които биха могли да предизвикат киселини в стомаха.

Най-общо авторите на книгата съветват хората с подобни проблеми да ядат храни с ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на протеини. Този начин на хранене може значително да намали киселините в стомаха или да ги сведе до минимум.

Също така вие трябва да залагате на по-малките порции по време на хранене, но да ядете редовно, спирайки в момента, в който се почувствате сити.

Важно е и да спрете напитките, които са известни с това, че предизвикват киселини, а именно кафе, газирани напитки и алкохол. Ако смятате, че се нуждаете от чаша кафе, пробвайте безкофеиновата версия.

Елиминирайте от менюто си напълно плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат киселини в стомаха, като например: портокали, лимони, домати и продукти, съдържащи доматена паста (сосове, кетчуп и салца). Избягвайте шоколадовите сладкиши и бонбони и мазните или пикантни храни.

Ако страдате от киселинен рефлукс или усещате парене в стомашната област, имате шанс да се оправите постепенно чрез един здравословен режим на хранене, но е важно и да откажете пушенето, което също влошава симптомите. Освен това последното ви хранене за деня трябва да е най-малко три часа преди лягане.

Снимка: Dreamstime

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари