zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 причини за нарушения в месечния цикъл



9 причини за нарушения в месечния цикъл

здраве.bg

Женският цикъл има свойството да се променя с няколко дни без това е повод за притеснения. Минимално той продължава 21 дни (от датата на първия ден на менструацията), а максимално – 33 дни. Ако забавянето е с 14 дни или повече, това явление се нарича олигоовулация (анормално рядка овулация). Нарушение е и менструалният цикъл, който настъпва твърде бързо.

Важно е да се отбележи, че за нарушение се говори в този случай, когато в продължение на няколко години цикълът не са променя, а изведнъж броят на неговите дни се намалява или увеличава.

Ако установите подобна промяна, важно е да не изпадате в паника – няма място (а и причини) за такава. Не е задължително да са налице проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на месечния цикъл.

Най-сериозното нарушение на менструалния цикъл е аменореята – пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година. Ако промеждутъкът между цикъла е 35 дни , се касае за олигоменория, при нередовен цикъл – за дисменорея, при твърде обилен – за менорагия, а при твърде чест (на по-малко от 25 дни) – за полименорея.

1. Инфекция на половите органи.
Инфекцията на органите на малкия таз е сред основните причини за нарушения в менструалния цикъл. За да установите точно проблема, трябва да направите поредица от изследвания (за хламидии, уроплазма и т.н.), но пък лечението е доста бързо.

2. Хормони.
Много важна за всяка жена е оценката на нейния хормонален фон, т.е. определянето на концентрацията на определени хормони в кръвта. Изменения в концентрацията могат да настъпят например след заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза.
След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон. Неговото ниво като правило значително намалява няколко години преди климакса. А именно това спадане е причина за различни дисфункции.

3. Силен стрес или поражения на нервната система.
Стресовите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.